Mit adott nekem a Művészetterápia? * Gabi írása

8d9ba635f2246bd11e637fb0ce8316d8Mikor ehhez a tantárgyhoz értünk, kettős érzelem dúlt bennem. Idegenkedtem tőle, mert úgy gondoltam, hogy ehhez nekem nincs megfelelő képességem, hisz még a kedvenc állatomat se tudom lerajzolni, az oroszlánt. Igazából nem vagyok se jó rajzoló, se festő, az életem során ezzel nem foglalkoztam. Talán utoljára gyerekkoromban rajzoltam, festettem, építettem homokvárakat. Talán ez mégsem igaz, mert amikor gyerekeim lettek, velük újra elő kellett vennem ezeket a képességeimet. Több- kevesebb, sikerrel, nem sok tehetséggel megáldva.

Viszont bennem égett a kíváncsiság, hogy ezen a foglalkozásokon mit fogunk egyáltalán csinálni, mi is valójában a művészetterápia, és mire jó egyáltalán, mire fog tanítani?

Tanárnőm megnyugtatott, hogy a művészeti terápia nem művészképzés. Mindenki számára nyitott és elérhető. A mindnyájunkban ott lévő, teremtő, alkotó képességre épül. Sokan nem is tudjuk ez a bennünk lévő alkotóerő velünk született, és megjelenésre, és előbb-utóbb megnyilvánulásra törekszik. Környezetünk azonban ítélkezéseivel gátolja a velünk született kreativitás kibontakozását.

Egymást követték a különböző technikák a rajzolás, a festés, az agyagozás, a montázs és kollázs készítése. Sose hittem volna, hogy még ebben az életben agyagozni is fogok.  Pár ecsetvonás és játék a színekkel, örömet adott. Már nem gondolkodtam azon, hogy meg tudom-e oldani, mert teljesen elmerültem abban a tevékenységen. Arra koncentráltam, mintha az idő is megállt volna.
art-therapyEzek a feladatok aktivizálták az érzelmeimet, a kreativitás felszabadításával lehetőséget teremtett, hogy a feszültségeim is oldódjanak. Ezek az alkotások megmutatták, hogy több van bennem mit, amiről tudok, vagy amit ki akartam fejezni. A tudattalan tükröződött vissza bennem. Éreztem a megnyugvást, a harmóniát, a szépséget. A társaim alkotásaiban való gyönyörködés mellett fontos volt, hogy ezek a lelkünkből születtek. Az üzenetek a lelkünkből érkeztek, és hoztak változást az életünkben, mert olyan dolgokat hozott felszínre, amit nem is sejtettünk.

Ez a módszer nemcsak az önismeretünket segítette elő, de rámutatott belső tartalékainkra is, és örömöt, harmóniát hozott az életünkbe.

Mindannyiszor, ahányszor már a három év alatt megtettem, csak köszönetet tudok mondani tanáraimnak, lelkes hozzáállásuknak és szakértelmünknek, hogy ezzel is egy új módszert adtak a kezembe, amivel dolgozhatok.

Köszönöm egy végzett Spirituális Lélekgyógyász hallgató.

Gabriella

  1. november 25.

art-therapy-1