Lélek központú terápia

lélek központúA lélek központú segítőnek rá kell hangolódnia annak az egyénnek a tudat szintjére, akivel dolgozik. Ez a ráhangolódás határozza meg, hogy a különböző módszereket milyen szinten értelmezi és használja. Ez alapján akár asztrológusként vizsgáljuk a születési radixot, akár egy színezés üzeneteit olvassuk, az mást és mást mutathat.
Minden attól függ, hogy a terapeuta képes-e erre a fajta intuitív ráhangolódásra. Ha ez sikerül, természetesen akkor is szóba jöhet egy személyiség szintű értelmezés, hiszen hiába látom én a magasabb lehetőségeket az egyénben, ha jelenleg ő maga nincs azon a szinten, hogy ezt befogadja. Beszélhetek neki sokkal magasabb tudatszintű lehetőségeiről, de ezzel nem segítem őt, a jelenlegi problémája megoldásában. Ha egy szinttel magasabbra fel tudjuk emelni az egyént, már azzal nagyon sokat segítettünk. Ha túl magasra próbáljuk emelni, kudarcba fulladhatunk.

„Az az energia, amelyet kődarabként észlelünk, sokkal lassabban mozog, mint egy emberi lény. A követ szilárd anyagként érzékeljük, a kő azonban bennünket fényként „érzékel”. A kutyánkat mi háziállatnak látjuk, ő viszont istennek lát bennünket. Miközben az egyén fejlődik és kibontakozik, a Lélek Útja a tudat éberségéhez visz, az életében szereplő embereket egyre inkább energiaként érzékeli, nem pedig érinthető formákként. Az ilyen ember érzékeléséhez és küzdelmeihez hozzá tartozik, hogy szem előtt tartsa a kettő folyamatos kapcsolatát. Ennek az intuitív látásmódnak a kialakulása abszolút elengedhetetlen a Lélek központú asztrológus számára.” 
(És minden terapeuta számára)

A színek értelmezése ugyanezen elvek alapján történhet több szinten. Ezért szükséges a beszélgetés és az ÉRTŐ figyelem, mint minden dolog kezdete. Az első lépés ez a fajta energetikai megismerkedés a másikkal. Mi az, ami őt elsődlegesen mozgatja, a fizikai szint, az érzelmei vagy a gondolatai, esetleg valami egyetemesebb, spirituálisabb? Amikor keressük egy általa felvázolt problémára a választ, ezek az első dolog, amelyet meg kell határoznunk. Mert ahogy a holisztikus módszerek legtöbbjére, a színekre is igaz, hogy bármelyik szinten értelmezhető. 
Aki ezt képes megtanulni, az önmaga egyéni fejlődését is nagyban segíti ezzel, hiszen életét Lélek-központúan kezdi élni.

Forrás: Alan Oken – Lélek központú asztrológia – Az ősi bölcs tanítások tíz posztulátumából

lélek központú tanácsadásVarga Éva
Színtolmács