Lélek-tudomány

Lewis Lawoie.jpgJung 1934-ben egy báseli szeminárium epilógusában a következőket írta:
„Meg vagyok győződve arról, hogy a lélek tanulmányozása a jövő tudománya. A pszichológia úgymond a legfiatalabb természettudomány, és fejlődésének kezdeténél tart. Ugyanakkor ez az a tudomány, amelyre a leginkább szükség van, hiszen egyre inkább nyilvánvaló, hogy az embert fenyegető legnagyobb veszedelem nem az éhínség, a földrengés, nem is a mikrobák vagy a rák, hanem az ember, és nincs megfelelő védekezés a pszichés járványok ellen, amelyek a legnagyobb természeti katasztrófáknál is összehasonlíthatatlanul nagyobb pusztítást végezhetnek. (…)
Égetően szükséges a pszichológiai ismeretek terjesztése, amelyből az emberek megérthetnék, milyen irányból fenyegeti őket a legnagyobb veszély.”

Azonban mi is az a pszichológiai ismeret, melyet terjeszteni kellene, hogy az emberek megértsék a változtatás hogyan-ját és miért-jét?

Mert ez már NEM az általunk ma ismert pszichológiai tudás. Bizony túl van azon. Ez a pszichológia (hívjuk Omnipszichológiának) a pszichikai-ének ismeret. Annak felismerése, hogy NEM egy én-ek vagyunk. Lények halmazából állunk.

sokan vagyunkVannak énjeink, melyek igent mondanak egy kapcsolatra, munkára, s vannak olyanok, amelyek ezt nem akarják. Addig, míg az első én van előtérben jól megy minden, azonban, ha a második kerül elő, akkor borul a helyzet.

Az egyik énünk elhatározza, hogy reggel időben felkel, azonban reggel az az én már nincs sehol, aki azonban ott van, az lustálkodni akar.

S ugyan így van az újévi fogadalmakkal is. Az egyik hoz egy döntés, azonban nem kell több, mint pár nap, s ez az én már nincs sehol,(vagyis nincs a tudatos térben), és az újévi fogadalom elfelejtve. Bennünk pedig marad a lelkiismeret furdalás, és nem értjük miért nem vagyunk kitartóak, miért is nem tudjuk betartani amit ígértünk.

Szükséges megismernünk énjeinket, szembesülni kell velük, és aztán megsemmisíteni azokat.

Persze most rögtön felteszed a kérdést: “Akkor, ki leszek én, ha nem az énjeim?” És ez egy teljesen jogos kérdés.
Mert mi jelenleg az én-jeink által határozzuk meg magunkat. Pedig a Lelkünk által kellene. De egyrészt Lelkünk alszik, másrészt az ének halmaza miatt hozzá sem férünk. (S a mai pszichológia nem is ismeri el a Lelket. Léleknek nevezi az érzelmeket, de a Lelkünk NEM az érzelmeink!)

A mai pszichológia az énekkel dolgozik. Nem jut mélyebbre. A Vízöntő-kori Új Emberiség NEM elégedhet meg ezzel. Feljebb kell lépni a fejlődés spirálján és ez a pszichológia új ajtaját is meg kell nyissa sok ember számára.

Az évezredek során minden tágabb szellemi út tanította, hogy igazi lényünk NEM a személyiség. Talán itt az idő meghallani az üzenetet.

forradalmi_pszichologiaAjánlott könyvek a témában:
» Samael Aun Weor: Forradalmi pszichológia
» P. D. Ouspensky: Egy ismeretlen tanítás töredékei
» P. D. Ouspensky: Az ember lehetséges fejlődésének pszichológiája
» G. I. Gurdjieff: Az élet csak akkor valóságos, amikor “én vagyok”
» Sri Aurobindo: Személyiségeink – Egók, (h)arcok, álarcok

 

Steinmüller Csilla Magdolna
spirituális tanító
2016. január 15.