A vad Isten

Ember és Isten“Azt mondták, hogy Isten meghalt és lehet, hogy így van. Én azt hiszem azonban, hogy az az Isten, aki meghalt, az a ketrecben lévő Isten, az állatkerti Isten. Mi azt gondoltuk, hogy az állatkerti Istent megadhatjuk definícióinkkal, értelmezéseinkkel és szent törvényeinkkel. Az Isten, akit foglyul ejtettünk és egzotikus fogalmaink intellektuális állatkertjében domesztikáltunk, az az Isten nem bírta a fogságot és meghalt.

De a vad Isten, az az Isten, akit intellektusunk és akaratunk nem tudott foglyul ejteni – akit nem lehet domesztikálni –, az ugyanolyan élő és szabad, mint valaha. Mozog a széllel. A sivatag csöndjében énekel. Táplál minket a Napban. A vad Isten több mint az evolúció Istene, a forradalom levegője is vele van. Az állatkerti Isten nem tud minket meglepni. Kényelmesen meglátogathatjuk őt mint gyermek. Az állatkerti Isten nem tudta életünk rutinját felborítani és úgy tűnt, hogy amíg élt, mindenben kis igényű maradt.

A vad Isten nem olyan képzett. De ha megjelenik életünkben, mindent felboríthat. Mindenünket követelheti, amink csak van. Teljes, félelmetes, erőszakos változást kérhet.

A pszichoterápia igazi mélysége a vad Isten kutatása.

Tillich a vad Istent “az Isten feletti Istennek” nevezte. A vad Isten misztérium Istene. A misztérium szó ritkán szerepel pszichológia írásokban és terápiás beszélgetésekben. Tagadjuk a misztériumot. Azt állítjuk, hogy ez csak a gyerekek, írók és művészek fejében van. Ezzel becsapjuk és megvakítjuk magunkat.

A vad Isten olyan utakon jön hozzánk, amelyeket nem tudunk megjósolni és olyan formákban, amelyekben nem várjuk.

A misztérium tudást tartalmaz. A misztérium végtelen, a tudás véges. A misztérium mindig több mint a tudásunk.

A valóban a szellemet tápláló pszichoterápiának kutatnia kell a vad Istent, a misztérium Istenét.

Keresd IstentHa keressük a vad Istent, ki kell mennünk a világba. Bele kell lépnünk a veszélyekbe és a lehetőségekbe. Térkép és útitárs nélkül kell haladnunk. Elegendő étel és védelem nélkül. S ahogy keressük a vad Istent, Ő foglyul ejthet minket. Mert a misztérium ért minket, mi nem értjük őt.” (James Bugenthal: The Art of the Psychoterapist)

Vajon hol tartunk ezen az úton?
Nem a pszichoterápia, mely igen messze…, hanem személy szerint mi egyenként. Keressük a vad Istent?
Ki merünk lépni megszokott, biztonságos komfortzónánkból, hogy szembenézzünk egy új szinttel?

Mert ki kell lépni! Az eddigi út nem vitt el oda, ahova igazán menni szeretnénk!

Steinmüller Csilla
2015. 09. 25.

Vad Isten