A tudósok végre kimutatták, hogy gondolataink okozhatnak specifikus molekuláris változásokat a génjeinkben

DNA_ActivateEgyre több bizonyíték utal arra, hogy az elménk edzése, vagy a tudatosság valamilyen módon való előidézése, pozitív hatással lehet az egészségünkre. A kutatók próbálják megérteni, hogy ezek a gyakorlatok hogyan hathatnak ki a fizikai testre. Ez az új tanulmány a Wisconsin-i, spanyol és Francia kutatók szerint az első bizonyítéka annak, hogy némely molekula miként változik testünkben egy intenzív tudatos (éberségi – mindfulness) gyakorlat után.

A tanulmány két csoport egy napját hasonlította össze. Az egyik csoport gyakorlott meditálókból állt, akik egész nap intenzív, befelé forduló, tudatos gyakorlatot végezett; míg a másik csoport, akik meditációban nem jártas egyénekből állt, csendes nem-meditatív tevékenységben vettek részt.
Nyolc óra tudatos éberségi gyakorlat után a meditálóknál kimutatható volt a genetikai és molekuláris különbség, beleértve a megváltozott szintű gén-állomány szerkezetét és a csökkent a gyulladáskeltő gének szintje is, mely összefüggésben áll egy stresszes helyzetből való gyors fizikai felépüléssel.

„Legjobb tudásunk szerint ez az első írásos bizonyíték, mely kimutatja, a gének gyors változását azon alanyokban, akik az éberségi meditációs gyakorlatban vettek részt.” – mondta a tanulmány írója, Richard J. Davidson, aki William James és Vilas Professzorral (pszichológiai és pszichiátria professzor a Wisconsin-Madison Egyetemen) együtt az Egészséges Elme Kutató Központ alapítói.

„A legérdekesebb, hogy azokban a génekben volt megfigyelhető a változás, melyek a manapság használatos gyulladás- és fájdalomcsillapító gyógyszerek célpontja.” – nyilatkozta Perla Kaliman, a Barcelonai Biomedical Kutatóintézet (ahol a molekula analízist végezték) kutatója és a cikk írója.

A tanulmányt a PszichoNeuroEndokrinológia-i (Psychoneuroendocrinology) újság jelentette meg.
A korábbi klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az éberség alapú gyakorlatok jótékony hatással vannak a gyulladásos rendellenességekre, és az Amerikai Kardiológiai Társaság is jóváhagyta, mint megelőző beavatkozást. Az új eredmények egy újfajta biológiai működési elvet adhatnak a terápiás eljárásokhoz.

A gének aktivitása érzékelés által változhat

Meditation-groupDr. Bruce Lipton véleménye szerint a gének aktivitása naponta változhat. Ha az elme észlelése (percepció) reflektál a testünk kémiájára, és ha az idegrendszer értelmezi, a környezetet, az befolyásolja a vér összetételét (kémiáját), akkor szó szerint meg tudod változtatni a celláid sorsát azáltal, hogy megváltoztatod a gondolataidat.
Sőt, mi több, Dr Lipton kutatása illusztrálja, hogy azáltal, hogy megváltoztatjuk az észlelésünket az elme aktivizálja a géneket, melyek ez által harmincezer variációt kreálnak génenként.
Továbbá részletezi, hogy a génprogramozás, kihat a sejtmagra is, így a gének programozásával átírható a vér kémiai összetétele is.

Leegyszerűsítve elmondható, hogy meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat, ha le akarjuk győzni a rákot.

„Az elme funkciója, hogy koherenciát kell létrehozzon a hitünk és a között a valóság között, amit megtapasztalunk.”- mondja Dr. Lipton – „Ez azt jelenti, hogy az elménk hozzáigazítja a biológiai testünket és viselkedésünket a hitünkhöz. Ha azt mondják neked, hogy 6 hónapon belül meghalsz és azt az elméd elhiszi, nagy valószínűséggel meg fogsz halni 6 hónapon belül. Ezt nocebo hatásnak nevezik, amit a negatív gondolat eredményez, ez a placebo hatás ellentéte, amikor is a gyógyulás a pozitív gondolatok eredménye.”

Ez egy dinamikus hármas pártrendszert alkot: van egy részed mely esküszik, hogy nem akar meghalni (tudatos elme), a korholt részed, mely elhiszi, hogy meg fogsz (az orvos prognózisa közvetíti a tudatalatti elmének), és az, amelyik sebességbe kapcsolja a kémiai folyamatokat (közvetíti az agy kémiai reakcióit) ezáltal biztosítva hogy a test megfelel a domináns hitnek. (Neurológusok észrevették, hogy a tudatalatti kontrolálja az életünk 95%-át.)

És akkor most mi van azzal a résszel, amely nem akar meghalni – a tudatos elmével? Ez nincsen hatással a test kémiai folyamataira? Dr. Lipton szerint ez arra korlátozódik, hogy a tudatalatti elme, amely tartalmazza a legmélyebb meggyőződéseinket, mire lett beprogramozva. Éppen ezek azok a hiedelmek, hitek, melyeknek a “szavazata dönt”.

„Ez egy elég összetett helyzet” – mondta Dr. Lipton. Az emberek arra vannak beprogramozva, hogy ők áldozatok és hogy nincs kontrolljuk e felett. Már a kezdetektől belénk programozódott anyáink és apáink hite. Például ha megbetegszünk, megmondták, hogy az orvoshoz kell menjünk, mert a gyógyítás intézményében ők a kompetensek. Egész gyermekkorunkban azt az üzenetet közvetítették felénk, hogy a gyógyításban csak az orvos a szaktekintély, csak neki van rá engedélye; mi pedig csak a testi erőnk áldozatai vagyunk, melyet nem irányíthatunk. A vicc az, hogy az emberek sokszor már az orvoshoz vezető úton jobban lesznek. Ez pedig az a jelenség, amikor előkerül a velünk született öngyógyító képességünk, mely egy tökéletes példája a placebo hatásnak.

Az Éberségi gyakorlat szó szerint befolyásolja a szabályozási utakat (útvonalakat)

meditacio dns

Davidson tanulmánya rámutat arra, hogy a gének alul-szabályozottsága szerepet játszanak a gyulladásban. Az érintett gének közé tartoznak a gyulladáskeltő gének, RIPK2 és a COX2 valamint számos hiszton deacetiláz (HDAC) gének, amelyek más gének aktivitását epigenetikusan szabályozzák, azáltal, hogy eltávolítják a kémiai megjelölésüket.

Azon túl, hogy mely gének vannak alul szabályozva, a vizsgálatot összefüggésbe hozták a gyorsabb cortisol helyreállítással is, melyet hétköznapi stresszhelyzetekben vizsgáltak, mint pl. improvizált beszélgetés, illetve olyan feladatok melyekhez fejben végzett számolás kellett, mindezt nézőközönség és kamerák előtt.

A Biológusok évek óta gyanítják, hogy valamiféle epigenetikus öröklődés következik be a sejtek szintjén. A testünk különböző típusú sejtjei a bizonyítékok erre. Mind a bőrsejteknek, mind az agysejteknek különböző formájuk és funkciójuk van, mindattól függetlenül, hogy ugyanaz a DNS-ük.
Kell, hogy legyen szerkezete – a DNS-t leszámítva – melytől a bőrsejt, bőrsejt marad, akkor is, amikor osztódik.

Lehet, meglepően hangzik, de a kutatók nem véltek felfedezni semmilyen különbséget a két csoport tesztelt génjei között mielőtt megkezdték a kísérletet. A megfigyelt változásokat csupán az éberségi meditációt végzőknél vélték felfedezni. Ezen kívül számos más DNS módosító gének sem mutattak különbséget a két csoportnál, így ez azt sugallja, hogy az éberségi gyakorlat szó szerint befolyásolja némely szabályozási útvonalat.

Végeredményként elmondható, hogy akik az éberségi meditációt végezték kimutatható volt a genetikai változás, míg a nem-meditáló, csupán lecsendesedési gyakorlatot végző csoportnál nem. Ez az eredmény bizonyítékul szolgál, hogy az éberségi meditáció a génállomány epigenetikai változtatásaihoz vezethet.

Rágcsálókon és embereken végzett előzetes tanulmányok már kimutatták, a dinamikus epigenetikai válaszreakciókat (akár pár óra alatt is) a fizikai ingerekre, mint pl. stressz, diéta vagy testedzés.

„Génjeink eléggé dinamikusak a megnyilvánulásukban (kifejezésükben), és ezek az eredmények felvetik, hogy az elménk nyugalmának ténylegesen lehet egy potenciális befolyása a megjelenésükre.” mondta Davidson “HDAC szabályozása és a gyulladásos folyamatok képviselhetnek olyan mechanizmust melynek a terápiás potenciálja az éberség-alapú beavatkozások alapja”- mondja Kaliman. – „Ezek a felfedezések alapul szolgálhatnak a további tanulmányokhoz, melyekben a meditációs stratégiák alkalmazását vizsgálják a krónikus gyulladásos folyamatok gyógyításában.”

A tudatalatti hitrendszerek kulcsfontosságúak

inner-light

Sok pozitív gondolkodású ember már tudja, hogy a pozitív gondolkodás és a pozitív megerősítések mondogatása nem mindig hozza azon eredményeket, melyet az “Érezd jól magad” könyvek ígérnek.

Dr. Lipton nem száll vitába ezzel, mert a pozitív gondolatok a tudatos elméből származnak, míg az ellentétes negatív gondolatok általában az erősebb, a tudatalattiba beprogramozott részről származnak.

“A legnagyobb probléma, az hogy az emberek tisztában vannak a tudatos meggyőződéseikkel, viselkedésükkel, de a tudatalatti hitükkel és viselkedésükkel nem. A legtöbb ember nem is ismeri el a tudatalatti játékát, holott tény, hogy a tudatalatti milliószor erősebb, mint a tudatos elme. Életünk folyamán ezt a tudatalatti programot használjuk 95-99%-ban.

A tudatalatti hitrendszerünk vagy értünk, vagy ellenünk dolgozik, de az igazság az, hogy nem mi kontrolláljuk az életünket, mert a tudatalattink felülírja az összes tudatos irányítást. Szóval, amikor próbálunk a tudatos szinten gyógyulni – ismételgetjük a megerősítéseket, és azt hogy egészségesek vagyunk – előfordulhat, hogy a láthatatlan, tudatalatti program szabotál bennünket”

A tudatalatti elme erejét felfedezhetjük például a többszörös személyiséggel rendelkező emberekben. Például, az egyik személyiség súlyosan allergiás az eperre; mégis amikor egy másik személyiség foglalja le az elmét, akkor az egyén következmények nélkül eheti meg az epret.

Az epigenetika új tudománya azt ígéri, hogy a bolygó minden emberének lehetősége van arra, hogy azzá váljon, aki ő valójában; teljessé. Hogy hihetetlen erővel és képességgel felvértezve induljon neki a legnagyobb lehetőségeknek is, ideértve a gyógyítást – önmagát és a társadalmat – és hogy békében élhessenek.

Források: http://www.tunedbody.com
Fordította: Parcsami Mónika
Köszönjük Mónikának!

adn5