Egy Benső Manhattan Terv

ebredes_spiritualislelkegyogyaszatPeter Russel

Talán szükségünk volna a „Manhattan Projekt” egy pszichológiai változatára. Ez volt ugye a kódneve az első atombomba kifejlesztésének. Felfogtuk, hogy az újonnan felfedezett magenergia felhasználható egy bombához, ami ezerszer rombolóbb az akkori legerősebb bombáknál. Az ember tisztában volt vele, hogy egy ilyen bomba kifejlesztése a legnagyobb jelentőséggel bír a második világháború befejezésére, és a globális biztonság megteremtésére később. Ebből kiindulva az USA minden jelentős tudományos, technikai és financiális erejét ebbe a tervbe pumpálta bele. Az eredmény az első atombomba ledobása lett három év múlva.

Mára tisztán látni, hogy óriási kihasználatlan lehetőség lappang az emberi tudatosságban, ami lényünk magenergiája. Ha ezt ki tudnánk használni, akkor elkezdhetnénk bölcsebben viselkedni, lehetetlenné válna újabb világháború, és nagyon megnőne az esélyünk a túlélésre. Ha elismernénk ezt a szükségletet, és arra használnánk az erőforrásainkat, hogy kiderítsük miként könnyíthetnénk meg a felébredést, akkor beindítanánk a Benső Manhattan Tervet, ami sokkal, de sokkal értékesebb lenne, mint az előző.

Az emberi psziché bölcsessége máris megtalálható nagyon sok szellemi tradícióban, filozófiában és pszichológiában. De muszáj ezeket összegyűjteni és kutatni. Ez nem arra felhívás, hogy valamely régi valláshoz forduljunk vissza, hanem arra, hogy felfedezzük a szentségest tennem magunkban. Mindezt a huszonegyedik század nyelvén és technológiájával.

Globális problémáink bármilyen tartósabb kúrája ott kezdődik, hogy megtaláljuk a betegség okát. Bizony meg kell tennünk mindent annak érdekében , hogy mérsékeljük a kárt, amit a környezetünkben teszünk folyamatosan. De ha ’csak’ ezt tesszük akkor felkészülhetünk rá, hogy ugyanaz a betegség fel fog bukkanni esetleg más szimptómákkal.

A környezeti ártalmak megnövekedésének krízise a benső szellemi elsivatagosodásunk következménye. Minden komolyabb holisztikus ökopolitikának figyelembe kell ezt vennie, és így beavatkozni. A kutatásnak nem csak fizikai és biológiai vonalon, hanem a pszichológiai és a még ennél is ’szentségesebb’ vonalon is folynia kell.

line33

In:
Roger Walsh M.D., Ph.D., Frances Vaughan M.D.: Paths Beyond Ego. The Transpersonal Vision (Az ember transzperszonális dimenziói)
MENNESKETS TRANSPERSONLIGE DIMENSIONER * A dán fordítás Sven Damsholt munkája * A dán kiadó a Sankt Ansgars, VISDOMSBØERNE (A bölcsesség könyvei)

Magyarra fordította: Lázár Ervin Üldögélő
forrás: http://transzperszonalis-ervin.blogspot.hu